|

Zupa z mleczkiem kokosowym

Czyli kulinarny szał ciał :)
Posty: 3005
Rejestracja: 13 Paź 2010 14:52
Miejscowość: Marszewo

Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez eyta » 13 Mar 2011 20:16

Jak w tytule mam puszkę tego mleczka i chciałabym ugotować zupę. Nie chcę szukać w necie tylko z Wami się nauczyć, posłuchać Waszych doświadczeń.Dziękuję z góry za podpowiedzi. :)
"Kiedy kogoś kochasz, Twoje rzęsy podskakują i wychodzą z Ciebie małe gwiazdki"- Karen lat 7

Posty: 3607
Rejestracja: 13 Wrz 2010 19:55

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez viola_sanella » 14 Mar 2011 09:37

Ja gotuje z mlekiem kokosowym warzywne zupy krem z dodatkiem papryczki czili, imbir, trawy cytrynowej.
Np. zupa marchewkowa, z dyni, pomidorowa.
W soboste ogladalam program mojego :oops: kucharza T. Mälzer, gotowal bardzo prosta zupe z kukurydzy ze smietana, ale alternatywa mozna dac mleko kokosowe.
Przepis:
czosnek
papryczka chili
puszka kukurydzy
olej
lagodny proszek curry
bulion warzywny
smietana slodka lub mleko kokosowe
cukier
sok z limonki
sol
nac kolendry

czosnek i chili pokroic drobno i podsmazyc na oleju (uwazac, zeby czosnek nie byl brazowy, bo bedzie gorzki), dodac kukurydze, sol dalej "smazyc", dodac curry troche poddusic, dolac bulion smietane lub mleko kokosowe, na malym ogniu gotowac 5min.
Wszystko zmiksowac doprawic cukrem, sokiem z limonki, sola i podawac posypane kolendra.

Chce ta zupe w najblizszym czasie wyprobowac.
A tu przepis orginalny:http://www.daserste.de/timmaelzer/rezept_dyn~darsteller,248~cm.asp

Dorota zza plota

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez Dorota zza plota » 14 Mar 2011 09:46

Eyta mleko kokosowe nadaje sie do wszystkich zup kremow i takich dobrze doprawionych pikantnych. Nie tylko w kuchni azjatyckiej. Zamiast dodawac smietane mozna dodac mleko kokosowe. Zupy dyniowe i marchwiowe z curry i z imbirem, albo na podsmazonej piersi kurczaka z curry,chillu,trawa cytrynowa i mlekiem kokosowym

Posty: 3005
Rejestracja: 13 Paź 2010 14:52
Miejscowość: Marszewo

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez eyta » 14 Mar 2011 11:00

Nigdy nic nie jadłam z tym mleczkiem , więc nie bardzo sobie smak wyobrażam. Nigdzie nie mogę dostać świeżej kolendry a bardzo ją chcę spróbowoć. Szukam sadzonek lub nasion.
"Kiedy kogoś kochasz, Twoje rzęsy podskakują i wychodzą z Ciebie małe gwiazdki"- Karen lat 7

Posty: 3272
Rejestracja: 15 Wrz 2010 09:39
Miejscowość: Szwecja

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez grazyna » 14 Mar 2011 11:28

Eyta, dobry pomysl, zasiej kolendre. Pieknie rosnie, najpierw zbiera sie liscie na biezace potrzeby, potem ziarna do suszenia. uwielbiam doprawiac rozne dania zmielonymi ziarnami kolendry i dodawac cale ziarna do przetworow :)

Posty: 3005
Rejestracja: 13 Paź 2010 14:52
Miejscowość: Marszewo

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez eyta » 14 Mar 2011 12:43

Kolendrę w ziarnach używam, pięknie się komponuje z dziczyzną. A taka zielona jaki ma smak?? Bo czytałam ,że inny niż ziarna. A oglądałam programy kuchnia grecka i tam prowadząca wszędzie dodawała świeżej kolendry:)
W tym roku stawiam na zioła, zlikwidowałam ogródek , ale skrzynki z ziołami będą, mam już kupione nasiona: bazylii, cząbru, oregano, koperku, pietruszki , tymianku. Będę kupowała sadzonki majeranku i mięty. Jesooo w zeszły,m roku ususzyłyśmy majeranek z naszej grządki, aromat nie do podrobienia.
"Kiedy kogoś kochasz, Twoje rzęsy podskakują i wychodzą z Ciebie małe gwiazdki"- Karen lat 7

Posty: 9120
Rejestracja: 13 Wrz 2010 00:12

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez agik » 14 Mar 2011 12:52

Dla mnie natka kolendry ma smak dezodorantu :?
Nie znoszę...
Wiem, że jest bardzo "modna" i prawie wszędzie ją dodają w programach w tv.
Ja raz tylko próbowałam i raczej więcej nie będę, bo wszystko co miałam w buzi ( i cała zawartość żołądka) wylądowała natychmiast po spróbowaniu w zlewie.
Może złą reklamę robię biednej natce, najlepiej sama spróbuj... Doradzam ostrożność ;)

A ziarenka kolendry uwielbiam. Dodaję do marynat, do przetworów, sproszkowane- do sosów i do wszystkich farszów miesnych
Kupiłam lubemu perfumę, która ma w sobie nutę kolendry.
Jestem wymyślona

Posty: 3005
Rejestracja: 13 Paź 2010 14:52
Miejscowość: Marszewo

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez eyta » 14 Mar 2011 13:12

Dlatego też się boje tego mleczka że będę miała zupę z mięsem i bontami a tego bym nie zniesła:)
"Kiedy kogoś kochasz, Twoje rzęsy podskakują i wychodzą z Ciebie małe gwiazdki"- Karen lat 7

Posty: 9120
Rejestracja: 13 Wrz 2010 00:12

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez agik » 14 Mar 2011 13:16

Mleczko to inna sprawa.
Nie jest słodkie.
Spokojnie dodawaj do zupy. Do ryb bardzo pasuje. Do krewetek.
Dla mnie fajnie balansuje kwaśność.
Jestem wymyślona

Posty: 3607
Rejestracja: 13 Wrz 2010 19:55

Re: Zupa z mleczkiem kokosowym

Postprzez viola_sanella » 14 Mar 2011 14:04

Jak pierwszy raz jadlam zielona kolendre to cala potrawa smakowala na mydlo...bleee...juz wiecej kolendry nie chcialam jesc,az kiedys zaczelam przyprawiac chili corn carne odrbina kolendry, i tak stopniowo dodawalam ja do niektorych potraw i teraz bardzo lubie kolendre, ale nie za duzo w potrawie...


Wróć do Mieszamy w garnkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości