|

Kaczka inaczej

Czyli kulinarny szał ciał :)
Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 12:47

Ale jak inaczej?

Drogą kupna nabyłam kaczkę i teraz kombinuję jak zrobić ją inaczej niż zwykle, czyli do środka jabłka lub pomarańcze, dookoła majeranek, sól, oregano i gałka muszkatołowa, podlać czerwonym winem i do pieca :roll:

Hm... ma ktoś z Was może jakiś pomysł?
Tylko proszę bez kaszy w środku, kiedyś koleżanka mi takowy podała, a ja nie znoszę kasz <boisie> <boisie>
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Awatar użytkownikamahika
Moderator Globalny
Posty: 9370
Rejestracja: 27 Lis 2010 19:23
Miejscowość: Zielone Płuca PL

Re: Kaczka inaczej

Postprzez mahika » 01 Mar 2012 13:13

dla mnie kaczka w każdej postaci jest "inaczej"
no jeszcze nie miałam okazji zjadać kaczuszki :?
ale ciekawa jestem jak sobie z nią poradzisz.
Chodź, ogrzej się przy mnie.....
http://ogrodkowo.blogspot.com/

Posty: 9225
Rejestracja: 13 Wrz 2010 00:12

Re: Kaczka inaczej

Postprzez agik » 01 Mar 2012 13:33

http://kaczkanadziewana.info.pl/
Po przesłuchaniu wujka google takie cóś znalazłam :)
Może Ci się przyda :)

A czemu podlewasz kaczuchę czerwonym winem? A nie białym?
Jestem wymyślona

Posty: 9225
Rejestracja: 13 Wrz 2010 00:12

Re: Kaczka inaczej

Postprzez agik » 01 Mar 2012 13:41

Jeszcze kiedyś widziałam w telewizorze, jak robili nadzienie z bakalii ( orzechy, migdały, rodzynki, suszone owocki) + natka pietruszki, a wypełnieniem była bułka tarta ( to zamiast kaszy)
Jestem wymyślona

Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 14:02

Wujka Google też przeszukałam, ale na te przepisy co Ty Agik podrzuciłaś, to się nie natknęłam. Chyba zrobię taką z orzechami <ok2>

A dlaczego w czerwonym winie? Kaczka, choć drób, jest mięsem ciemnym i dlatego komponuje mi się z czerwonym winem. Lubię mięsa ciemne, wyraziste w smaku.
I dlatego nawet kurczaka robię tak żeby miał dymny smak (duszę go w wywarze z bardzo mocnej herbaty).

Monia <buziak>
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Posty: 525
Rejestracja: 30 Lis 2010 13:25

Re: Kaczka inaczej

Postprzez lubczyk » 01 Mar 2012 14:51

ophrys napisał(a):Ale jak inaczej?

Drogą kupna nabyłam kaczkę i teraz kombinuję jak zrobić ją inaczej niż zwykle, czyli do środka jabłka lub pomarańcze, dookoła majeranek, sól, oregano i gałka muszkatołowa, podlać czerwonym winem i do pieca :roll:

Hm... ma ktoś z Was może jakiś pomysł?
Tylko proszę bez kaszy w środku, kiedyś koleżanka mi takowy podała, a ja nie znoszę kasz <boisie> <boisie>


Może się skusisz na nadzianie kaczki owocem mango? Nadzienie przyprawia się odrobiną cynamonu w kawałku, i anyżku gwiazdkowego :P
Czytaj więcej na blogu: Moja Kawiarenka (Alpenstrudel - Gazeta Wytrawnego Smakosza)
http://barwysmaku.blogspot.com/

Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 15:15

Lubczyku za mango nie przepadam, dla mnie ma smak jak sosnowe igły :?
Ale cynamon i anyż... To mi się podoba :-D więc co zamiast mango?
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Posty: 525
Rejestracja: 30 Lis 2010 13:25

Re: Kaczka inaczej

Postprzez lubczyk » 01 Mar 2012 16:23

ophrys napisał(a):Lubczyku za mango nie przepadam, dla mnie ma smak jak sosnowe igły :?
Ale cynamon i anyż... To mi się podoba :-D więc co zamiast mango?


Papaya!
Czytaj więcej na blogu: Moja Kawiarenka (Alpenstrudel - Gazeta Wytrawnego Smakosza)
http://barwysmaku.blogspot.com/

Awatar użytkownikaAnovi
Site Admin
Posty: 9109
Rejestracja: 13 Wrz 2010 10:35
Miejscowość: 3City

Re: Kaczka inaczej

Postprzez Anovi » 01 Mar 2012 16:41

mahika napisał(a):no jeszcze nie miałam okazji zjadać kaczuszki :?



Daj znać kiedy będziesz a przygotuję specjalnie dla Ciebie :)


I może w końcu wkleję mój przepis :P

"Wszystko sprowadza się do tego, żeby stanąć, spojrzeć ludziom prosto w oczy, błysnąć zabójczym uśmiechem i powiedzieć: "spie*****cie, jestem boska".

Joanne Harris "Rubinowe czółenka"


Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 18:15

Łubczky, papaja jest OK :) dzięki <buziak>

Anovi, dawaj przepis ;>
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Posty: 1983
Rejestracja: 21 Wrz 2010 23:37

Re: Kaczka inaczej

Postprzez kokliko » 01 Mar 2012 18:49

Jadłam kiedyś w Maroku u znajomych z nadzieniem kompletnie nowatorskim, bo nieowocowym.
Pyszne było i nawet parę razy od tamtej pory zrobiłam sama w domu.
Farsz : namoczona bulka, posiekana kacza wątróbka, jajko, okolo 15 grubo posiekanych zielonych oliwek,
2 galązki estragonu, albo suszona mięta, podsmażona szalotka i szczypta cynamonu.
Można też w wersji hiszpańskiej dorzucic do farszu parę plasterków drobno usiekanej pikantnej kielbasy chorizo i łyżkę
rodzynek korynckich.

Posty: 525
Rejestracja: 30 Lis 2010 13:25

Re: Kaczka inaczej

Postprzez lubczyk » 01 Mar 2012 21:19

ophrys napisał(a):Łubczky, papaja jest OK :) dzięki <buziak>

Anovi, dawaj przepis ;>


Ino nie powinnaś drobno kroić bo jest miękka i Ci się w piecu rozpadnie!
Wg kuchni litewskiej można nadziać kaczkę albo ziemniakami, albo kapustą z grzybami <ok2>
Czytaj więcej na blogu: Moja Kawiarenka (Alpenstrudel - Gazeta Wytrawnego Smakosza)
http://barwysmaku.blogspot.com/

Awatar użytkownikaAnovi
Site Admin
Posty: 9109
Rejestracja: 13 Wrz 2010 10:35
Miejscowość: 3City

Re: Kaczka inaczej

Postprzez Anovi » 01 Mar 2012 21:33

Moja kaczka to taka bardzo prosta jest :)

Nacieram majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem po czym wkładam na noc do lodówki. Jabłka ze 2-3 duże kroję w ósemki, 2 męskie garści śliwek suszonych i wino. Jak nie ma wina bulion też się nadaje. Wkładam do naczynia żaroodpornego część jabłek i śliwek, na to kaczkę a w kaczkę resztę jabłek i śliwek. Podlewam winem/bulionem i piekę. Najpierw w gorącym piekarniku a potem skręcam na średni. Kaczkę albo polewam płynem albo delikatnie obracam (zależy jak wielkiego mam lenia ;>) Jak kaczka jest miękka wyjmuję ją delikatnie z naczynia a sos na sito i przecieram. Kaczka i tak potrzebuje odparować a sosik wychodzi mniam.

Jak mam humor to z kaczki usunę kości i na półmisku wjeżdżają już piersi, udka i skrzydełka a sos w sosjerce.

Najczęściej robię piersi z kaczki, tylko czas zapiekania jest krótszy a sos często muszę jeszcze "dogotować" celem odpowiedniej papki owocowej :)

Czasem do sosu w ramach delikatnej zmiany smaku dodaję słodkiej śmietanki :)



Dla dobicia podaję z kopytkami albo kluskami śląskimi a jako dodatek najczęściej ląduje czerwona kapusta na gorąco po kaszubsku lub też buraczki z musem jabłkowym na ciepło :roll:

"Wszystko sprowadza się do tego, żeby stanąć, spojrzeć ludziom prosto w oczy, błysnąć zabójczym uśmiechem i powiedzieć: "spie*****cie, jestem boska".

Joanne Harris "Rubinowe czółenka"


Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 22:05

Dziękuję Wam bardzo <buzki>
To teraz mam tyle przepisów, że będę po kolei każdy wypróbowywać <ok2>

Jak to dobrze, że ja uwielbiam kaczkę <hahaha> <hahaha> <hahaha>

ophrys napisał(a):Łubczky, papaja jest OK :) dzięki <buziak>



Przepraszam, nie zauważyłam, że źle napisałam Twojego nicka :oops:
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Awatar użytkownikaAnovi
Site Admin
Posty: 9109
Rejestracja: 13 Wrz 2010 10:35
Miejscowość: 3City

Re: Kaczka inaczej

Postprzez Anovi » 01 Mar 2012 22:08

Ophrys do kaczki i ja używam i podaję czerwone wino. No jakoś mi pasuje. Bezapelacyjnie wytrawne. Inaczej nie da rady ;>

"Wszystko sprowadza się do tego, żeby stanąć, spojrzeć ludziom prosto w oczy, błysnąć zabójczym uśmiechem i powiedzieć: "spie*****cie, jestem boska".

Joanne Harris "Rubinowe czółenka"


Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 01 Mar 2012 22:14

Anovi ja mam tak samo, natknęłam się parę razy na przepisy z białym winem, ale jakoś mi nie leżą.
Czerwone wytrawne to jest to <ok2>
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Posty: 525
Rejestracja: 30 Lis 2010 13:25

Re: Kaczka inaczej

Postprzez lubczyk » 02 Mar 2012 15:01

ophrys napisał(a):Anovi ja mam tak samo, natknęłam się parę razy na przepisy z białym winem, ale jakoś mi nie leżą.
Czerwone wytrawne to jest to <ok2>


Owszem, czerwone do kaczki, ale czerwone pełne. Nie jakieś zwykłe, byle miało kolor.
W sumie o doborze wina nie decyduje nie sama kaczka, co: rodzaj nadzienia, sos i dodatki.
W wielu wypadkach może pasować krzepkie białe <ok2>
Czytaj więcej na blogu: Moja Kawiarenka (Alpenstrudel - Gazeta Wytrawnego Smakosza)
http://barwysmaku.blogspot.com/

Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 02 Mar 2012 15:45

Kaczusia upieczona, wykorzystałam przepis z netu podsunięty przez Agik - z nadzieniem z orzechów i piany z białek (co prawda przepis zmodyfikowałam...) - wyszło pychota <ok2>
Informuję, że obu skrzydełek i nogi już nie ma, więc jak ktoś ma ochotę, to zapraszam jak najszybciej :D

Za tydzień lub dwa zrobię taką z papają. I właśnie się zastanawiam - może spróbuję dać do takiej białe wino?? :roll:
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Posty: 525
Rejestracja: 30 Lis 2010 13:25

Re: Kaczka inaczej

Postprzez lubczyk » 02 Mar 2012 22:46

ophrys napisał(a):Kaczusia upieczona, wykorzystałam przepis z netu podsunięty przez Agik - z nadzieniem z orzechów i piany z białek (co prawda przepis zmodyfikowałam...) - wyszło pychota <ok2>
Informuję, że obu skrzydełek i nogi już nie ma, więc jak ktoś ma ochotę, to zapraszam jak najszybciej :D

Za tydzień lub dwa zrobię taką z papają. I właśnie się zastanawiam - może spróbuję dać do takiej białe wino?? :roll:


W tek konstelacji, jeżeli już, to polecałbym różowe półwytrawne, 12.5 - 13 % rocznik 2009-2011
Czytaj więcej na blogu: Moja Kawiarenka (Alpenstrudel - Gazeta Wytrawnego Smakosza)
http://barwysmaku.blogspot.com/

Posty: 2591
Rejestracja: 03 Lis 2011 14:38

Re: Kaczka inaczej

Postprzez ophrys » 02 Mar 2012 23:46

OK, dziękuję za podpowiedź :)
A masz jakiś konkretny typ różowego? Kraj, region? Bo przyznam, że w tej materii ciemna jestem kompletnie :oops:
- nic się nie da zrobić...
- nie da się, to parasola w tyłku otworzyć, inne rzeczy są wykonalne

Następna

Wróć do Mieszamy w garnkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość